Publikációk

IFK-javaslat az új lakás építések ÁFA-tartalmának csökkentésére

1. Tavalyi tényszámok alapján mekkora lehet a költségvetés bevétele újlakás értékesítésből? KSH adatok 2014 első ¾-év adatok: ¾ év tény egész év (becslés) Használatbavételi engedélyek száma: 5168 db 7000 db Vállalkozó által épített 39% 2015 db 2730 db Figyelembe vett […]

Az IFK vitaindító felvetései egyes, a fejlesztői tevékenységet befolyásoló szabályozási kérdésekről

Épített környezetünk jövőjét döntően befolyásolja az ingatlanfejlesztési tevékenység keretének szabályozása. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a magyarországi ingatlanszektor szakmai színvonalának emeléséhez.

Az ingatlanfejlesztői kerekasztal javaslatai egyes építésügyi jogszabályok módosítására, illetve a jogalkalmazói gyakorlat fejlesztésére

Az építésügyi hatóságok gyakorlata nem egységes és következetes abban, hogy mely szakhatóságok állásfoglalásának beszerzése szükséges az egyes építésügyi engedélyezési eljárások során.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal és az ÉVOSZ közös nyilatkozata

Az építőipar területén fennálló egyik legsúlyosabb probléma a lánctartozás, amely abból adódik, hogy a szerződésszerű teljesítések után a fővállalkozó nem kapja meg a pénzét, vagy a megkapott pénzből nem fizeti ki a tartozását az alvállalkozóinak, illetve az alvállalkozói lánc valamelyik szintjén elakad a pénz.

Közcélú beruházásokat terhelő ÁFA fizetési kötelezettség

Magyarországon az önkormányzatok, valamint az önkormányzati építésügyi hatóságok általános gyakorlatává vált az utóbbi években, hogy egy-egy nagyobb ingatlanfejlesztés feltételéül olyan közcélú beruházásokat szabnak, amelyek elmaradása esetére az ingatlanfejlesztés nem valósítható meg.

Javaslatok a műemlékek hasznosításával, fejlesztésével kapcsolatban

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) megalakulása óta aktívan dolgozik olyan problémák feloldásán, melyekkel a magyarországi ingatlanfejlesztők általánosan szembesülnek napi tevékenységük során.

VII. Ingatlanfejlesztés Napja

2019-ben, hetedik alkalommal rendeztük meg Ingatlanfejlesztés Napja című programsorozatunkat, november 20-án. Célunk az volt, hogy bemutassuk, az ingatlanfejlesztő „szakma” sokszínűségét, sokrétűségét és, hogy nagy hangsúlyt fektetünk a jövő nemzedékre, a jövő szakembereire, ezért 2019-ben is kiemelten foglalkoztunk ezen a napon a diákokkal.

100 éves a Gellért

„100 éves a Gellért”

2018. november 20-án jelent meg a VI. Ingatlanfejlesztés Napja alkalmából a Budapest Anno újabb kötete.