Felgyorsulhatnak a környezettudatos innovációk az ingatlanfejlesztési szektorban

A fenntartható ingatlanfejlesztések és ezzel a környezettudatosan fejlődő épített környezet megteremtése, növelése érdekében Magyarország vezető ingatlanfejlesztői cégeit tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) együttműködik a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével (HuGBC) és a Greenology – Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközponttal, így felgyorsulhatnak a környezettudatos innovációk az ingatlanfejlesztési szektorban – jelentette be az IFK elnöke, Takács Ernő. Barta Zsombor, a HuGBC elnöke szerint a fenntarthatóság szempontjából kulcsszerepük van az ingatlanfejlesztőknek, hiszen a környezettudatosságot segítő elemek meghatározóak az épületek életciklusában is. Prof. Dr. Boros Anita, a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont kiemelte: ebben az évben az építésgazdaság zöldinnovációs kérdéseire fókuszálnak.

Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke a megállapodások kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az együttműködés felgyorsíthatja a környezettudatos innovációt az ingatlanfejlesztési szektorban, a változások pedig új feladat elé állítják a felelős tervezőket éppúgy, mint a jövő iránt felelősséget érző építtetőket. Óriási a fejlődés ezen a területen, hiszen csaknem egy új szektor megszületéséről beszélhetünk, új termékekkel, technológiával és jelentős fejlődési potenciállal; hanem hatalmas lehetőség rejlik az együttműködésben is az ingatlanfejlesztés zöldítésében, amely egyben kötelezettsége is a mai felelős fejlesztőknek – emelte ki az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC) 2009 óta fogja össze az ingatlanszektor, az építőipar és az építésgazdaság szereplőit, hogy közreműködésükkel részt vegyen a környezettudatos és fenntartható építést előmozdító építészeti szabályozás szakmai kidolgozásában. A szervezet szemléletformáló és oktatási tevékenységet is végez, tudásbázist nyújt. A globális World Green Building Council közösség tagjaként nemzetközi tapasztalatokra is támaszkodik, élvonalbeli stratégiai elveket, módszertant és gyakorlatokat hoz Magyarországra. Az IFK pedig arra törekszik, hogy a magyarországi ingatlanfejlesztéseket világos szabályrendszer alapján, a funkcionalitás szempontjainak szem előtt tartásával, esztétikusan és gazdaságosan lehessen megvalósítani a tulajdonosok, a felhasználók és az épített környezet használói érdekében. Ehhez egyebek mellett világos, átlátható és kiszámítható településfejlesztési, építéshatósági szabályrendszer kell és a tagvállalatok társadalmi felelősségvállalási tevékenységének is bővülnie kell – ismertette Takács Ernő.

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke azt emelte ki: a fenntarthatóság szempontjából kulcsszerepük van az ingatlanfejlesztőknek. Már a korai tervezési, majd a kivitelezési szakaszban is alkalmazható sok olyan környezettudatosságot segítő elem, amelyek meghatározóak az épületek életciklusában. A hazai nagy ingatlanfejlesztők már több éve sikeresen integrálják a nemzetközi jó gyakorlatokat, és azt látjuk, hogy a kereskedelmi ingatlanfejlesztők többsége utat is mutat: folyamatosan nyomon követik és lehetőség szerint be is vezetik a piacot formáló innovációkat és újításokat. Kifejezetten örömteli számunkra, hogy az IFK társult tagként formálisan is szorosabbra fűzi az együttműködést a HuGBC-vel. A múltban már több metszéspontja is volt a két szervezetnek, de a hivatalos együttműködés elősegíti, hogy közösen tényleges hatást gyakoroljunk az épített környezet fenntarthatóságára, és elősegítsük az építőipar dekarbonizációs törekvéseit – tette hozzá.

A megállapodás alapján a felek több témakörben is együttműködnek majd: köztük a környezettudatos épített környezet általános ismereteinek társadalmi, szakmai kommunikációjában, ismeretterjesztésben és szemléletformálásban. Emellett közös érdekképviseletet hoznak létre az építészeti szabályozásban a fenntarthatóság és környezettudatosság kellő súlyú érvényesítése érdekében, és a fenntartható építést/felújítást előmozdító jogi és gazdasági szabályozás, támogatási rendszer véleményezésében, kidolgozásában.

A másik megállapodásról Takács Ernő elmondta, hogy a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont elsődleges célja, hogy segítse a hazai gazdaságot a zöld, innovatív és fenntartható átállásban. A zöldinnováció széleskörben teszi lehetővé a jelentősebb nemzetgazdasági ágazatok fenntarthatósági átállásának támogatását. Takács Ernő ismertette, hogy az IFK és a Tudásközpont a jövőben együttműködik az építésgazdaságban részt vevő szakemberek, vállalkozások, kutatók, oktatók és felsőoktatásban részt vevő hallgatók tevékenységének gyakorlati és elméleti támogatásában, a zöldinnovációs és fenntarthatósági tevékenység fejlesztésében az építésgazdaság területén belül. További együttműködési területek közé sorolta az innovatív, környezetbarát termékek piacra jutásának elősegítését és a zöldinnovációs megoldások gyakorlati alkalmazási eszközrendszerének kidolgozását.

Prof. Dr. Boros Anita, a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont vezetője hangsúlyozta, hogy a Tudásközpont küldetése, hogy segítse a hazai gazdaság valamennyi szereplőjét a zöld és fenntartható fordulat megvalósulásában, támogatva a legjobb zöldinnovációs gyakorlatok hazai fejlesztését, az innovatív termékek piacra jutását.

A Tudásközpont vezetője kiemelte továbbá, látható, hogy a hazai vállalkozások egyre aktívabbak az új termékek és technológiák feltalálásában, ami elősegítheti a zöldgazdaságra való átállást is. A zöldinnovációs termékek gyakorlati alkalmazásának igénye szinte minden ágazat esetében változásokat hoz az építőipartól elkezdve egészen a bankszektorig. A Tudásközpont ebben az évben az építésgazdaság zöldinnovációs kérdéseire fókuszál. Az IFK-val való együttműködés kiemelkedő jelentőséggel bír, tekintettel az ingatlanfejlesztő cégek építésgazdasági zöldinnovációs fejlesztésekben betöltött meghatározó szerepére. A Tudásközpont vezetője hangsúlyozta, az építőanyag-hiány megszűnése pozitív irányú változást mutat a hazai építőiparban, mindez pedig összefüggésben áll a hazai gyártók termékeinek belföldön történő értékesítésével és a főbb nyersanyagok (például fa, műanyag és acél) világpiaci árának mérséklésével. Az építőanyag-gyártók nyersanyagainak árai is csökkenni kezdtek, amely rövidesen a kereskedelmi árakban is érzékelhetővé válik a fogyasztók számára.

A Tudásközpont a közös munka intézményesült formájaként, a hazai építésgazdasági szakmai és érdekképviseleti szervezeteinek szakmai platformjaként hozta létre a közelmúltban a Zöldinnovációs Építésgazdasági Kerekasztalt, melynek az IFK is tagja – mondta az elnök. A Kerekasztal célja, hogy a Tudásközpont és az említett szakmai szervezetek vezetői közösen megvitassák az építésgazdaság zöldinnovációval, zöldgazdasággal és fenntarthatósággal kapcsolatban felmerülő szakmai kérdéseit. Az IFK elnöke hozzátette, abban is megállapodtak, hogy együttműködnek a Tudásközpont aktuális Zöld építésgazdasági innovációs labor című kutatási projektjének sikeres megvalósításában, amelynek keretében a kutatók a hazai építésgazdaság zöldinnovációs kérdéseivel foglalkoznak közel ötven szakértő bevonásával.

Rendezvények

  • nov 18

    X. Ingatlanfejlesztés Napja

    2022-ben, tizedik alkalommal rendeztük meg Ingatlanfejlesztés Napja című programsorozatunkat, november 18-án.

    Program

Hírek

Kiadványaink

Budapesti tisztviselőtelepek

Budapesti tisztviselőtelepek

2022. november 18-án jelent meg a X. Ingatlanfejlesztés Napja alkalmából a Budapest Anno újabb kötete.

Letöltés

Hotelek futószalagon

Hotelek futószalagon

2021. november 20-án jelent meg a IX. Ingatlanfejlesztés Napja alkalmából a Budapest Anno újabb kötete.

Letöltés