Tovább növekszik a befektetői bizalom címmel szerepel Magyarország az EXPO REAL központi programjában, Európa legnagyobb ingatlanos kiállításán

Magyarország élen jár a kelet-közép-európai régióban a megvalósuló ingatlanfejlesztések volumenét tekintve.  A világszínvonalú fejlesztéseket Európa legnagyobb ingatlanos eseményén, a müncheni EXPO REAL-on vonultatja fel az ország, 2017. október 4-6. között. A Budapest-standon Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) összefogása keretében ismertetik meg a nemzetközi befektetői körrel a megaprojekteket és az ingatlanfejlesztés területéhez kapcsolódó, világszerte egyre keresettebb magyar találmányokat. A Budapest-standon bemutatják, hogy milyen ikonikus fejlesztések alakítják a jövő Budapestjét, illetve ismertetik Magyarország sokrétű „okos-város” (smart city) koncepcióját is. A magyar ingatlanpiaci perspektívákkal kapcsolatban figyelemreméltó adat, hogy a budapesti irodapiac idén is rekordnövekedéssel dicsekedhet.

Fontos szereplője lesz Magyarország a nemzetközi ingatlanpiaci szektor szereplőit és befektetőit tömörítő neves befektetői fórumnak, az EXPO REAL-nak, mert az ágazatot sújtó válság óta először tudott hazánk bekerülni a központi programba. A ’Magyarország: tovább növekszik a befektetői bizalom’ című című kerekasztal beszélgetésen a szektor elitje előtt Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes képviseli az országot és ismerteti a gigaberuházásokat. A kiemelt nemzetgazdasági tényezőt jelentő ingatlanfejlesztések nemzetközi bemutatásának legfőbb célja, hogy tudassák a nemzetközi befektetőkkel: vonzó lehetőségek vannak hazánkban.

A 2017. október 4-6. között Münchenben 20. alkalommal megrendezésre kerülő EXPO REAL Európa legjelentősebb ingatlanpiaci szakmai vására, ahol több mint 1700 kiállító és majd 40 000 döntéshozó gyűlik össze 77 országból. A központi téma idén az intelligens urbanizáció. A Budapest-standon a kormányzati és önkormányzati fejlesztési projekteket, valamint a legjelentősebb piaci szereplők ingatlanfejlesztéseit prezentálják a közönségnek. A több évszázada híres magyar találékonyság jegyében bemutatják az ingatlanfejlesztési szegmenshez kapcsolódó innovációkat és okos megoldásokat is.

 „A világ egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztési szakkiállításán újra ránk irányul a figyelem a vizes vb után, amelyen 180 ország képviselői és tévénézők milliói láthatták, hogy Budapest, a gyorsan fejlődő világváros nemcsak gyönyörű, de élhető és „okos” is” – mondta Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes. „Az EXPO REAL-on számos világszínvonalú fejlesztéssel tudatjuk a nemzetközi befektetőkkel, hogy Budapest óriási változásokon ment keresztül, melyek a várostervezés, a technológia, a környezetvédelem, a közlekedés- és az infrastruktúra fejlesztése területén egyaránt kiemelkedőek. Az elmúlt évek komoly rehabilitációs és városfejlesztési munkája beérett, a stabil gazdasági környezet és politikai helyzet, a számos kormányzati és önkormányzati akció minden szegmensben katalizálja az ingatlanpiac növekedését. Részvételünk a központi programban világossá teszi, hogy megszolgáltuk a befektetői bizalmat. Jövőképünk és a hosszú távú városfejlesztési koncepciónk interpretálása révén a magyar főváros még több nemzetközi ingatlanfejlesztés legfőbb európai célpontjává válhat” – tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

A világ egyik legnagyobb ingatlan-tanácsadója, a CBRE legfrissebb kutatási adataiból kiderül, hogy a közép-európai régió a tavalyi évhez képest még vonzóbbá vált a befektetők szemében, Magyarország pedig 15 százalékos arányt képvisel a teljes befektetési forgalomban. A kimagasló 2016-os eredmény (1,54 milliárd euró) után a magyar kereskedelmi ingatlanbefektetési piacon közel 1,2 milliárd eurót költöttek a befektetők 2017 első nyolc hónapjában.

 „A befektetői bizalom továbbra is nő Magyarország iránt, az EXPO REAL pedig kiváló platform arra, hogy népszerűsítsük Magyarországot és Budapestet, mint a kelet-közép-európai térség gazdaságilag is meghatározó nagyvárosát, innovációs és kulturális központját” – mondta a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke, Ésik Róbert. A Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetésösztönzéssel foglalkozó háttérintézmény vezetője kiemelte: „a magasabb hozzáadott értékű beruházások számára is egyre vonzóbb a befektetési környezet, ezt jól mutatja a mértékadó IBM Global Location Trends 2017 jelentése is, mely Magyarországot munkahelyteremtés szempontjából a világ 10 legjobbja közé sorolja, a munkahelyek nemzetgazdasági hozzáadott értéke alapján pedig a világon az 5. legjobb értéket érte el hazánk. A hotel-, iroda-, valamint az ipari- és logisztikai fókuszú ingatlanfejlesztéseket képviseljük a kiállításon, hogy felhívjuk a leendő befektetők figyelmét a komoly megvalósíthatósági potenciállal rendelkező beruházásokra.”

A kiállítás központi témáját, az intelligens urbanizációt körüljárva a szakmai fórumok betekintést nyújtanak Magyarország okos városainak koncepciójába és a települések stratégiáiba, és ismertetik Budapest intelligens város vízióját is. Ennek keretében lesz jelen a Liget Budapest Projekt is, amely tavasszal a Cannes-i „ingatlanszakmai Oscaron” az Európai Unió legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója, a Liget Budapest Projekt vezetője elmondta: „a projekt keretében Európa egyik legrégibb közparkja újul meg, miközben egyedülálló kulturális intézmények jönnek létre, világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal. A kontinens egyik legígéretesebb és leginnovatívabb ingatlanfejlesztése révén a Városliget egyszerre válik pihenést szolgáló városi közparkká, zöld oázissá és kulturális, szórakoztató, rekreációs intézmények otthonává. Magyarország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját ötvözzük egy, a millenniumi idők óta nem látott intézményfejlesztési programmal. A közel 200 éves Városliget egyedi történelmi, természeti és intézményi adottságai az épülő új múzeumokkal együtt olyan összetett családbarát kulturális-szabadidőparkot hoznak létre, ahol a világ vezető nagyvárosaihoz hasonlóan mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási formát.”

Nemcsak a Liget Budapest Projekttel, Európa legnagyobb közparkjával leszünk „legek” a régióban, hanem azáltal is, hogy az elmúlt két évben a kelet-közép-európai országok közül a magyarországi befektetési piacot jellemezte a legdinamikusabb bővülés. Takács Ernő, az ágazat legnagyobb vállalatait összefogó Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke úgy fogalmazott: „kiemelt célunk, hogy további befektetési volumennövekedést eredményezzen a prémium irodapiac bővülése. Hazánkban a legnagyobb mértékű beruházások az irodapiacon várhatók, soha nem látott eredményeket fog felmutatni ez a szegmens. Az EXPO REAL-on a kiemelt projektek révén szeretnénk szemléltetni, miért vált Európán belül az egyik legkedveltebb befektetési desztinációvá a folyamatosan fejlődő Budapest. Jó éveknek nézünk elébe, az ágazati rekord idén is megdőlni látszik, a szektor tovább bővül, mert nemzetközi viszonylatban alacsony belépési küszöb mellett kínálunk magas megtérülési rátát a befektetők számára.”

 

Világszínvonalú fejlesztések a Budapest-standon

Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) együttműködése révén megvalósuló Budapest-standon bemutatott fejlesztések átfogó képet nyújtanak majd a további növekedés előtt álló fővárosi ingatlanpiac perspektíváiról. A Budapest-standon Európa legnagyobb múzeumi negyeddel övezett közparkja, a Liget Budapest Projekt mellett, a Budapest Airport jelentős logisztikai projektje, a cargo légitársaságokat kiszolgáló Cargo City is bemutatkozik, demonstrálva, hogy a repülőtér hamarosan Közép-Kelet Európa teheráru-csomópontjává válik. A HIPA a többi között a külföldi befektetők figyelmébe kívánja ajánlani a budapesti EcoDome irodaházfejlesztési projektet, a Hévízi-tó és a Balaton szomszédságában elhelyezkedő Zalacsányban tervezett golf komplexumot és wellness hotelt, a Zala Springs Golf Resortot és az NM38 Lifestyle Hotel prémium kategóriás budapesti lifestyle hotel fejlesztést is. A szektorban három évtizede élen járó Atenor a főváros egyik legnagyobb irodafejlesztésével, a hat épületből álló zöld irodákat kínáló campus jellegű megaprojekttel, a Váci Greens-szel vesz részt a standon. A Magyarországon elsőként privát alapon megvalósuló kollégiumi céllal épülő beruházást, a MILESTONE Budapest One-t a Forestay Development mutatja be. A számos irodaépületet is jegyző Futureal Magyarország leendő harmadik legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontját, az Etele Plazát mutatja be a szakkiállításon. Az 55 000 négyzetméteres létesítmény a budapesti Etele téren, a főváros legnagyobb multimodális csomópontjában, a négyes metró újbudai végállomásánál, egy leendő kereskedelmi és üzleti központ területén helyezkedik el. Jelen lesz a standon – a regionális ingatlanpiacon fejlesztő- és üzemeltető vállalatként közel 25 éve meghatározó szerepet betöltő – Gránit Pólus Csoport is.

A számos nemzetközi díjjal jutalmazott prémium belvárosi fejlesztéseiről híres, magyar tulajdonban lévő Horizon Development három folyamatban lévő ingatlanprojekttel lesz jelen az idei szakmai seregszemlén. A LEED Platinum minősítésű, 15 000 négyzetméter alapterületű Szervita Square Building 2019-től a belváros új gyöngyszeme lesz, világszínvonalon ötvözve a kiskereskedelmi-, iroda- és luxus lakóingatlan funkciókat.  A fejlesztő bemutatja továbbá a belső Váci út legnagyobb volumenű, legmagasabb műszaki tartalmú, kettős környezettudatos minősítéssel (LEED Gold, BREEAM Very Good) bíró kereskedelmi célú fejlesztését: a már szerkezetkész, 25 000 négyzetméter alapterületű Promenade Gardens irodaházat, valamint a XI. kerületben tervezett, okos megoldásokban és zöldfelületben gazdag lakóingatlanfejlesztését, a Buda Gardens lakóparkot. Bemutatkozik a Budapesttől néhány kilométerre, az M0-M1-M7 autópályák háromszögében található TÓPARK ’BE MY CITY’ LEED Gold Campus minősítésű multifunkcionális épületegyüttes is, amely irodaházakkal, kiskereskedelmi és szolgáltató egységekkel, lakóingatlanokkal, szállodával és konferenciateremmel kínál városi élményt a természet közelében. Az idén fennállásának huszadik születésnapját ünneplő, a régióban fejlesztő és befektető TriGranit egy budapesti A-kategóriás irodaház fejlesztésével, a MÜPA és a Nemzeti Színház szomszédságában épülő 37 000 négyzetméter GLA területű Millennium Gardens irodaházzal jelenik meg a Budapest standon. A piacvezető WING Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt. Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb irodaházát, a Magyar Telekom székházat, az ország egyik leginnovatívabb irodaépületét, az Ericsson székházát, a jövőbeli irodapiaci igényeket kielégítő Skylight CITY-t promotálja. Népszerűsíti ipari logisztikai fejlesztését, az East Gate Business Park B2 raktárépületet, valamint szálloda fejlesztését, az első budapesti repülőtéri szállodát, az ibis Styles Budapest Airport Hotelt is.

 Az ingatlanjog szakterületét a nemzetközi rangsorokban első helyen szereplő Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda, valamint az Oppenheim Ügyvédi Iroda és a Knight Bird & Bird Iroda képviseli a standon. A kiállítók között találjuk a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalatait, a CBRE-t és a Magyarországon fennállásának 25. évfordulóját idén ünneplő Colliers Internationalt, továbbá hazánk egyik vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társaságát, a KPMG-t. Egyedülálló magyar innovációkat, környezettudatos zöld technológiai fejlesztéseket is megismerhet a szakmai közönség. Köztük a forradalmian új, energiatermelő, moduláris térburkoló rendszert, az újrahasznosított műanyag hulladékból készülő napelemmel felszerelt járófelületet, a Platio-t. A térburkolat egyre népszerűbb világszerte, mert a magyar fejlesztésű okosburkolat újszerű megoldást nyújt a közterületi elektromos eszközök hálózattól független működtetésére. Ugyancsak zöld ipari megoldásként ­­– több európai, amerikai és ázsiai ország után – az EXPO REAL-on is hódít majd a Thermowatt Kft. nemzetközi innovációs díjnyertes hőszivattyú alapú műszaki megoldása, amivel korszerű, energiahatékony és környezetbarát módon lehet a szennyvízben lévő hőenergiát épületek hűtésére és fűtésére hasznosítani. Bemutatkozik a Chameleon Smart Home rendszere is, amely egy új utat mutat a társasházak okosítása terén. Megoldásával olyan modern, jövőálló okos otthonok készülhetnek, melyek összekapcsolják az otthonok eszközeit a lakókörnyezet adta lehetőségekkel.

Fókuszban a magyar piac

Európa legjelentősebb és legnagyobb ingatlanpiaci szakmai kiállításán az EXPO REAL-on hazánk, a ’Magyarország: tovább növekszik a befektetői bizalom’ címmel szerepel a központi programban. A kerekasztal beszélgetésen Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes vesz részt a kormányzat részéről, a fejlesztőket Kovács Attila, a Horizon Development egyik tulajdonosa és ügyvezető partnere, valamint Noah M. Steinberg, a WING elnök-vezérigazgatója képviseli. A központi program résztvevőiként többek között tájékoztatják a szakmát arról, hogy a 2017-es év első félévéhez képest az elmúlt 3 hónapban szinte megduplázódott a tranzakciók volumene a magyar kereskedelmi ingatlanbefektetési piacon.

 

A Budapest-stand weboldala: www.budapest-at-propertyexpos.com

Néhány kiemelt projekt videója: https://www.youtube.com/channel/UCmhTtHJ2GcNiekhUi-Mnenw 

Budapest városbemutató filmje: https://www.youtube.com/watch?v=um7RaaC2yAw

A Liget Budapest Projekt filmje: https://www.youtube.com/watch?v=fFChXzvOX2c&spfreload=5

A HIPA Opening Doors című filmje: https://vimeo.com/192756319    

Rendezvények

  • nov 20

    VIII. Ingatlanfejlesztés Napja

    2020-ban, nyolcadik alkalommal rendeztük meg Ingatlanfejlesztés Napja című programsorozatunkat, november 20-án. Célunk az volt, hogy bemutassuk, az ingatlanfejlesztő „szakma” sokszínűségét, sokrétűségét és, hogy nagy hangsúlyt fektetünk a jövő nemzedékre, a jövő szakembereire, ezért 2020-ban is kiemelten foglalkoztunk ezen a napon a diákokkal.

    Program

Hírek

Kiadványaink

Kórházépítészet Budapesten

„Kórházépítészet Budapesten”

2020. november 20-án jelent meg a VIII. Ingatlanfejlesztés Napja alkalmából a Budapest Anno újabb kötete.

Letöltés

Magyar Bau, magyar Haus

„Magyar Bau, magyar Haus”

2019. november 20-án jelent meg a VII. Ingatlanfejlesztés Napja alkalmából a Budapest Anno újabb kötete.

Letöltés