Budapest mellett négy egyetemi város ingatlanfejlesztései is bemutatkoznak a világ első számú ingatlanos eseményén, a MIPIM-en, Cannes-ban

Az idén nem csak a Budapesten zajló világszínvonalú projektek, de négy egyetemi város (Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged) kiemelt beruházásai, ingatlanfejlesztési lehetőségei is bemutatkoznak a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en, Cannes-ban, 2018. március 13-16. között. A magyarországi befektetői környezet, a fejlesztési irányok, célok és lehetőségek bemutatására, a főváros és a vidéki városok beruházásainak népszerűsítésére szolgáló standot közösen alakította ki Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK). A befektetői lehetőségek mellett a magyar szereplést kiemelt érdeklődés övezi a Liget Budapest Projekt kapcsán is, miután a fejlesztés a tavalyi MIPIM-en az „ingatlanszakmai Oscaron” Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. A Liget Budapest Projekt a standon „külön városrészként” látható majd.

Az idei kiállítás magyar vonatkozású újdonsága, hogy a szervezők nem csak a fővárosban dübörgő ingatlanpiacról, ingatlanbefektetési boomról számolnak be, de arra is felhívják a potenciális befektetők figyelmét, hogy a magyar vidék is a külföldi működőtőke-befektetések célterületévé vált, egyre inkább érdemes a fővároson kívül is ingatlanfejlesztésbe fogni. Miután Budapest mára megszilárdította helyét a világ ingatlanpiaci élvonalában, a vidéki városok is sikerrel kerülnek fel a nemzetközi befektetési térképre. Az egyetemi nagyvárosok fejlesztései a magas színvonalú felsőoktatási képzés mellett a települések vonzerejét is növelik, segítik a képzett munkaerő, a szürkeállomány megtartását, odavonzását.

Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes kiemelte: az elmúlt időszak látványosan bővülő városfejlesztés és városrehabilitáció eredményeit tekintve Budapest ezen a területen nemzetközileg is elismert fejlődést ért el.  Budapest jövőjét és arculatát formáló komplex városrész megújítási projektek páratlan léptékűek egész Európában. Tavaly a 2 milliárd eurót is meghaladta az ingatlanfejlesztések értéke az országban, amelynek 90 százaléka Budapestre összpontosul. A bővülés hátterében pedig a hosszútávú városfejlesztési koncepció, és a kiszámítható, rugalmas szabályozás áll. A legnevesebb ingatlanszakmai seregszemlén, a MIPIM-en való részvételünk célja, hogy a magyar főváros a nemzetközi ingatlanfejlesztések egyik legfőbb európai állomásává váljon. A főbb budapesti projektek közül kiemelte egyebek mellett a RAK-PARK projektet, a folyamatban lévő Duna-Buda projektet, a befejezett margitszigeti zöldfelületi és közmű-fejlesztéseket, az ugyancsak elkészült Dagály sétányt és a TÉR-KÖZ program projektjeit. Az infrastruktúra fejlesztések között kiemelte a 3-as metró felújítását, az épületek közül pedig a Duna Aréna megépítését és a Váci úti ingatlanfolyosó fejlesztéseit. Emlékeztetett rá, hogy a 2020-as évekre teljesen megújul Budapest városképe.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke kiemelte: a HIPA célja, hogy a működőtőke befektetők után az ingatlanpiaci befektetők térképére is felhelyezzen olyan vidéki városokat is, mint Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged. Budapest ma már a nemzetközi ingatlanpiacon is a magasan jegyzett városok közé tartozik, ezért a HIPA a közeljövőben a fővároson kívüli lokációkban rejlő potenciálra szeretné felhívni az FDI beruházók mellett az ingatlanfejlesztők- és beruházók figyelmét. Ezekben a városokban a kevésbé telített munkaerőpiaci helyzet párosul az egyetemekről kikerülő fiatalok képzettségével és agilitásával, valamint a fejlett infrastruktúrával, ami befektetők széles köre számára teheti vonzóvá a Budapesttől távolabb eső lokációkat. Hozzátette, várják azokat a vállalatokat, amelyek a Brexit után a térségbe helyeznék át „kapujukat”. Hangsúlyozta: erre jó lehetőséget biztosít az Európai Unióban legalacsonyabb 9 százalékos vállalati adó, és a 15 százalékos személyi jövedelemadó, illetve a környező országokénál alacsonyabb bérleti díjak és bérköltségek.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt vezetője, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a központi program részeként az egész európai szakma figyelemmel követi a megvalósítási szakaszba lépett projektet, amely Magyarország történetének a Millenium óta a legnagyobb léptékű, intézményfejlesztési programmal ötvözött park- és tájépítészeti munkája. A fejlesztés komplexitását mutatja, hogy tavaly egyedüli európai nagyprojektként a világ négy legjobbja között végzett a MIPIM Awards-on a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató kategóriában. A fejlesztés nemzetközi ismertsége – amelynek növeléséhez méltó helyszín a MIPIM – jelentős befektetőket vonzhat, ami az amúgy is látványos városképi fejlődést tovább gyorsíthatja. Tavaly hat év előkészítő munka után elkezdődött a tervek megvalósítása: egyebek mellett átadták az Állatkerti körúton a Feszl Frigyes eredeti tervei alapján készült új pavilonokat, megkezdődött a tájépítészeti megújítás első üteme, letették a Fővárosi Állat- és Növénykertet bővítő Pannon Park alapkövét, megkezdődött Európa legkorszerűbb etnográfiai múzeuma, az új Néprajzi Múzeum építése, és az Olof Palme Ház rekonstrukciója is.

Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke szerint az ingatlanfejlesztési befektetések és a turizmusban elért eredmények is azt bizonyítják a potenciális befektetőknek és fejlesztőknek, hogy Európán belül a legkedveltebb befektetési célponttá vált Budapest, más városokhoz képest kedvezőbbek az árak, így a megtérülési mutatók is nagyon vonzóak. Számottevő bővülésnek indult az ingatlanfejlesztési ágazat, a fellendülés 2018-ban is folytatódik, túlszárnyalhatja még a válság előtti sikeres pályáját is. Az ország gazdasági erősödését is tükrözi, hogy erőteljes az érdeklődés az ipari ingatlanok iránt, ebben a szegmensben és a fővárosi irodapiacon is történelmi mélypontra csökkent az üresedési ráta. A még mindig erős növekedési potenciállal rendelkező iroda- és ipari ingatlanok mellett a lakáspiac is tovább pörög idén, elsősorban a CSOK, a kedvezményes lakásáfa és a lakáshitelezés beindulásának köszönhetően. A fővárosi fejlesztéseken túl örömteli, hogy a vidéki nagyvárosok is kedvező befektetési lehetőségeket kínálnak, történelmi pillanat, hogy négy egyetemi város is bemutatkozik a MIPIM-en – hangsúlyozta az IFK elnöke.

Debrecen kiállítói a MIPIM-en a támogató környezetet, a helyi munkalehetőségeket, illetve a munkavállalók számára a minőségi élet feltételeinek biztosítását emelik ki, és azt hangsúlyozzák, hogy az európai külföldi működőtőke-befektetések színterén a város új lehetőségeket jelent. Miskolc a kiváló termelési helyszínére és kvalifikált munkaerő-kínálatára helyezi a hangsúlyt. Pécs Magyarország egyik leglendületesebb városaként kínál egyedülálló ingatlanbefektetetési lehetőségeket és magasan képzett munkaerőt.

Jelentősen átalakítják egy-egy budapesti városrész arculatát

A kiállításon bemutatkoznak a kiemelt kormányzati és önkormányzati fejlesztések, a Liget Budapest Projekt, Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged mega projektjei mellett, a HIPA is több projektet ajánl a külföldi befektetők figyelmébe. A budapesti EcoDome irodaházfejlesztési projektet, a Hévízi-tó és a Balaton szomszédságában elhelyezkedő Zalacsányban tervezett golf komplexumot és wellness hotelt, a Zala Springs Golf Resortot és Congress Hotel Budapest hotel fejlesztést is. A HIPA mutatja be a Budapesttől néhány kilométerre, az M0-M1-M7 autópályák háromszögében található TÓPARK ’BE MY CITY’ multifunkcionális épületegyüttest is. A HIPA népszerűsíti az egyetemi városok megaprojektjeit is. Debrecen a Business and Innovation Districttel és a város új üzleti központjának főszereplőjével, az A kategóriás Forest Offices Debrecennel érkezik a standra. Pécs a történelmi belváros keleti szélén, a Pécsi Tudomány Egyetem közelében felépülő modern A-kategóriás Corso Irodaházat és Dél-Dunántúl legnagyobb ipari parkját, a Déli Ipari Parkot mutatja be. Miskolc a történelmi belváros egyik legértékesebb pontján fekvő műemléképület, az Avas Szálló felújításához keres szakmai befektetőt.

A nagy ingatlanfejlesztők a tervezett vagy éppen folyó fejlesztéseiket prezentálják, amelyek jelentősen átalakítják egy-egy budapesti városrész arculatát. Az Atenor a Váci Greens irodaházzal lesz jelen, hangsúlyozva, hogy a lokáció több mint 20 éve a főváros legdinamikusabban átalakuló területrészévé vált. Bemutatják az Aréna Business Campus-t is, egy A + kategóriás komplexumot, amely 4 épületben 72.000 négyzetméter irodaterületet kínál az Aréna Pláza közelében. A Futureal a Váci úti korridoron épülő Advance Tower-t, Magyarország legnagyobb multimodális csomópontjánál található 65 000 négyzetméteres irodaparkot, a Budapest One Business Park-ot és Magyarország leendő harmadik legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontját, az Etele Plazát hozza a MIPIM-re. A regionális ingatlanpiacon fejlesztő- és üzemeltető vállalatként közel 25 éve meghatározó szerepet betöltő Gránit Pólus Csoport a „smart city” megoldásokat kiemelten alkalmazó Nyugati városközpont fejlesztésével érkezik. A GTC a Twist – Budapest City Tower irodaházzal jön a kiállításra, a Twist 23 emelet magasságával és 37 ezer négyzetméter összterületével a főváros egyik leglátványosabb irodaépülete lesz. A HB Reavis az AGORA fejlesztésével új városközpontot hoz létre a Váci úti irodafolyosó szívében, fenntartható, kortárs építészettel, hívogató zöld felületekkel és tágas közösségi terekkel. A Horizon Development a LEED Platinum környezettudatos minősítést megcélzó Szervita Square Building fejlesztésében 2020-tól a belváros új gyöngyszemként 14.900 négyzetméteren kínál modern kereskedelmi- és irodatereket, valamint luxus lakóingatlanokat organikusan illeszkedve a történelmi környezetbe. A TriGranit által fejlesztett Millennium Gardens irodaház egy nagy volumenű barnamezős beruházás, a Millennium Városközpont fejlesztés utolsó elemeként, a Duna partján, a MÜPA, a Nemzeti Színház és a tervezett Kongresszusi Központ szomszédságában valósul meg. A WING Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt. Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb irodaháza, a Magyar Telekom székház bemutatásakor azt hangsúlyozza, hogy az épület landmark szerepet tölt be a belváros kapujában létrehozva a nyugati körúti szakaszon újrainduló városi térfalat. Beszámolnak még a Skylight CITY irodaház kialakításáról, az East Gate Business Park fejlesztéséről és a Kassák Residence (Váci út menti barnamezős beruházás, „tömbrehabilitáció”) elképzeléséről, amelynek első üteme az első fél évben indul. A legjelentősebb ingatlanfejlesztők mellett az ingatlanjog szakterületét a Knight Bird & Bird Iroda képviseli a standon. A kiállítók között találjuk a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalatát, a CBRE-t, amely legfrissebb kutatását a MIPIM-en jelenti be.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓK

A MIPIM a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállítása, amelynek keretében több mint negyed évszázada gyűlnek össze az ingatlanszektor legbefolyásosabb szereplői a cannes-i filmfesztiválnak is helyet adó Palais des Festivals-ban, és a pálmafás Croisette-n. 100 ország 3100 kiállítója vesz részt a négynapos kiállításon, amelyre 24 200 szakmai látogató (5300 befektető, 3800 felsővezető) várható. Idén több mint 50 város jelenik meg saját standdal, akárcsak tavaly, Budapest idén is bekerült a központi konferenciaprogramba. (További információk: http://www.mipim.com/)

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetésösztönzéssel foglalkozó háttérintézmény. A HIPA díjmentes szakmai tanácsadást nyújt az érdekelt vállalatok számára egyablakos szolgáltatási modellben, támogatja őket a megfelelő telephely kiválasztásában, információt ad az állami támogatási lehetőségekről, testreszabott támogatási ajánlatokat dolgoz ki, segít a beruházási projektek megvalósításában és a hatóságokkal folytatott ügyintézésben. A HIPA az ingatlan-szakkiállításon a Hungarian Investment Projects (HIP) portfólión belül az ingatlan és turisztikai projekteket népszerűsíti, amelyek fókusz területei a hotel, iroda, valamint az ipari és logisztikai ingatlanfejlesztések.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) 2009-ben jött létre a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztők részvételével. Az IFK feladata a Magyarországon működő, nemzetközi szinten is elismert ingatlanfejlesztő társaságok közös érdekeinek képviselete, célja az épített környezet minőségének fejlesztése. A tagok évente 3,9 milliárd forintnyi telek- és építményadót fizetnek. Az IFK-tagok átadott és a folyamatban lévő projektjei 1,5 millió négyzetmétert tesznek ki, a beruházási érték pedig meghaladja a 2,2 milliárd eurót, ami abszolút rekord. Az IFK tagjai 2016/2017-ben 390.000 négyzetmétert adtak át 400 millió euró értékben, a jelenleg épülő projektek pedig 1.050.000 négyzetmétert tesznek ki 1,8 milliárd euró értékben.

Budapest, 2018. 02. 12.; Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK)

V. Ingatlanfejlesztés Napja

2017-ben, ötödik alkalommal rendeztük meg Ingatlanfejlesztés Napja című programsorozatunkat, november 20-án. Célunk, hogy bemutassuk, az ingatlanfejlesztő „szakma” sokszínűségét, sokrétűségét. Nagy hangsúlyt fektetünk a jövő nemzedékre, a jövő szakembereire, ezért 2017-ban is kiemelten foglalkoztunk ezen a napon a diákokkal.

A Váci úti irodafolyosó

„A Váci úti irodafolyosó”

2017. november 20-án jelent meg az V. Ingatlanfejlesztés Napja alkalmából a Budapest Anno újabb kötete.

A Szabadság tér Budapesten

„A Szabadság tér Budapesten”

2016. november 17-én jelent meg a IV. Ingatlanfejlesztés Napja alkalmából a Budapest Anno újabb kötete.