Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület kommentárja a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórum⃰ (BIEF/BRF), 2013 második negyedévére vonatkozó irodapiaci adataival kapcsolatosan:

2013. július 17.

Örvendetes, hogy a BRF tegnap publikált felmérése szerint nem csökkennek tovább a bérleti díjak a budapesti irodapiacon és az üres irodaterületek aránya a teljes állományon belül is húsz százalék alá esett. Ez többek között azért is bizakodásra ad okot, mert közben a Váci Green irodaház átadásával nőtt az irodaállomány is.

Mindez azonban csak óvatos optimizmusra adhat okot. Trendfordulót ugyanis új, eddig jelen nem lévő bérlők nagyszámú megjelenése és az ezáltal várható keresletnövekedés hozhatna, aminek következtében a bérleti díjak a válság előtti szintekre; nagyságrendileg 15 EUR/nm/hó felé növekedhetnének és az üres irodaterületek aránya átlagosan 15 százalék alá esne.

Régiós versenytársainkhoz képest hiába kedvezőbb a budapesti irodakínálat – köszönhetően az Európai Unión belül egyik legolcsóbb munkaerőköltségének, az ország központi elhelyezkedésének, földrajzi és logisztikai adottságainak, szakképzett munkaerejének, emellett a régión belül az egyik legalacsonyabb egy főre jutó irodabérlési költségének-; kiszámítható gazdasági és üzleti környezet nélkül nem fognak új bérlők megjelenni.  Az itthon működő vállalkozások pedig csak a hazai gazdaság növekedése (GDP) esetén tudják bővíteni tevékenységüket, amely további iroda területek iránti igényt jelenthetne.

⃰ A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) – melynek tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, Eston International, Jones Lang LaSalle és a Robertson Hungary – negyedévente teszi közzé a budapesti irodapiacra vonatkozó adatait.2013. második negyedéves elemzésüket július 16-án tették közzé

További információ:

Zempléni Dóra, az IFK kommunikációs tanácsadója

Tel: 06 (30) 396-0596; e-mail: zempleni.dora@zempleni.org

 

Háttér-információ:

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület 2009-ben jött létre a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztők részvételével. Az IFK feladata a Magyarországon működő, nemzetközi szinten is elismert ingatlanfejlesztő társaságok közös érdekeinek képviselete, célja az épített környezet minőségének fejlesztése. Az Egyesület munkájával arra törekszik, hogy a magyarországi ingatlanfejlesztéseket világos szabályrendszer alapján, a funkcionalitás szempontjainak szem előtt tartásával, esztétikusan és gazdaságosan lehessen megvalósítani a tulajdonosok, a felhasználók és az épített környezet használói érdekében. Az IFK tagjai: Ablon Ingatlanfejlesztő Kft., AIG Lincoln Gazdasági Fejlesztési Kft., Biggeorge’s-NV Zrt., Futureal Development Zrt., IVG Development Hungary Kft., Orco Vagyonkezelő Kft. , Skanska Magyarország Ingatlan Kft., Trigránit Fejlesztési Zrt. , WING Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt., ECE Projektmanagement Kft., Graphisoft Park SE, Budapest Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt., Prologis Hungary Management Kft., Talentis Group, Codic Hungary Kft, Horizon Development Kft.

Rendezvények

  • nov 20

    VIII. Ingatlanfejlesztés Napja

    2020-ban, nyolcadik alkalommal rendeztük meg Ingatlanfejlesztés Napja című programsorozatunkat, november 20-án. Célunk az volt, hogy bemutassuk, az ingatlanfejlesztő „szakma” sokszínűségét, sokrétűségét és, hogy nagy hangsúlyt fektetünk a jövő nemzedékre, a jövő szakembereire, ezért 2020-ban is kiemelten foglalkoztunk ezen a napon a diákokkal.

    Program

Hírek

Kiadványaink

Kórházépítészet Budapesten

„Kórházépítészet Budapesten”

2020. november 20-án jelent meg a VIII. Ingatlanfejlesztés Napja alkalmából a Budapest Anno újabb kötete.

Letöltés

Magyar Bau, magyar Haus

„Magyar Bau, magyar Haus”

2019. november 20-án jelent meg a VII. Ingatlanfejlesztés Napja alkalmából a Budapest Anno újabb kötete.

Letöltés